Rodzina i Zdrowie
15 czerwca 2016

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Opracowanie: Aneta Gadomska
​Warzywa i owoce pełnią bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców ma działanie ochronne, przeciwdziała rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia), a także wspomaga leczenie np. nadwagi i otyłości, zwalnia procesy starzenia się, korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów, poprawia samopoczucie. Istnieje powszechna opinia, że należy spożywać jak najwięcej warzyw i owoców. Zaleca się 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców w ciągu dnia, które powinny być obecne w każdym posiłku. Warzywa składają się głównie z wody – 95‑98%, zawartość białka waha się w granicach 1‑3,5%, a węglowodanów 3‑6,5%. Większość warzyw dostarcza organizmowi witaminy K i B3 oraz kwas foliowy. Spośród składników mineralnych należy podkreślić żelazo, które zawierają…
06 maja 2016

Produkty pszczele stosowane w apiterapii

Opracowanie: Jan Korzeniowski
Apiterapia to metoda profilaktyki i leczenia przy pomocy produktów pszczelego pochodzenia, przy czym mogą być użyte tylko produkty pszczele lub preparaty wykonane z częściowym ich udziałem. Przewagą produktów pszczelich nad standardowymi lekami jest brak skutków ubocznych oraz łatwość ich przyswajania przez organizm (oczywiście przy fachowym stosowaniu). Działanie produktów pszczelich jest wielokierunkowe: antybakteryjne, cytostatyczne, regeneracyjne, lipostabilne, stymulujące, metaboliczne, detoksykacyjne, immunomodulacyjne, znieczulające i hormonopodobne. Z tego względu apiterapia stanowi wspomaganie lub alternatywę dla leczenia przy użyciu nowoczesnych leków syntetycznych. W apiterapii stosuje się miód pszczeli, propolis (kit pszczeli), pyłek kwiatowy (pszczeli), jad pszczeli, mleczko pszczele, wosk, czyli leki natury. A więc zamiast do apteki, chodź po leki do pasieki. Zastosowanie produktów pszczelich Miód…