Dziedzictwo kulturowe
23 grudnia 2016

Zwyczaj ubierania choinki

Opracowanie: Katarzyna Olejnik-Zimna
„Choinka proszę pana jest chyba zaczarowana, bo zaraz wszystko odmienia: było szaro, a ona wchodzi do domu – zielona i spełnia marzenia…” (M. Terlikowska „Zaczarowane drzewko”) Choć ubieranie choinki jest jedną z najmłodszych polskich tradycji wigilijnych, to dziś chyba nikt nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez tego drzewka. Choinkę ubiera się zazwyczaj w Wigilię i trzyma w domu aż do święta Matki Boskiej Gromnicznej, czyli do 2 lutego. Jak podają różne źródła, zwyczaj ustawiania w domu w okresie świąt ubranego drzewka przywędrował do Polski z Niemiec na przełomie XVIII i XIX wieku (w okresie zaborów) i początkowo spotykany był jedynie w miastach. Stamtąd dopiero zwyczaj ten przeniósł się na wieś, w większości wypierając wcześniejszy zwyczaj dekorowania domów w okresie świąt tzw.…
18 marca 2016

Palma wielkanocna, gałązka wierzbowa – skąd się wzięły?

Opracowanie: Aldona Jankowska
Z wielkanocnymi palmami jest związanych wiele ludowych zwyczajów i wierzeń. W niektóre wierzymy do dziś. Tradycja ma dla nas duże znaczenie, dlatego należy dbać o to, co jest dla nas ważne. Niby oczywiste, ale czy wiemy, skąd się wzięła palma wielkanocna i gałązka wierzbowa? Jaka historia jest z tym związana? Historia palm wielkanocnych związana jest z wędrówką Jezusa po Ziemi, a dokładniej z wjazdem do Jerozolimy. Mieszkańcy miasta witali Zbawiciela gałązkami palmowymi i stąd nazwa tego dnia – Niedziela Palmowa. W Polsce jednak palmy nie rosną i dlatego do wykonania palm wielkanocnych często używa się gałązek wierzby, szybko budzącej się do życia po długiej zimie i powszechnie spotykanej na terenie całego kraju. Do wykonywania symbolicznych palm wykorzystuje się właśnie te rośliny –…
31 grudnia 2015

Sylwestrowe tradycje

Opracowanie: Aldona Jankowska
Sylwester nie jest zwyczajną nocą, więc spędzać go jak każdej innej nocy po prostu nie można. To jest właśnie czas, który warto przeżyć wyjątkowo, niecodziennie. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba koniecznie iść na bal. Jest wiele sposobów na atrakcyjne spędzenie Sylwestra. Coraz częściej wybieramy oryginalne pomysły na uatrakcyjnienie tej nocy. Przy tym warto pamiętać o obyczajach związanych z tym świętem. Są bardzo barwne i ciekawe. Zarówno te nasze rodzime, jak i wszelkie inne kultywowane w różnych zakątkach świata. Istnieje wiele polskich obyczajów związanych z obchodzeniem Sylwestra. O niektórych pamięć już prawie zaginęła. Wśród najpopularniejszych z nich wymienić warto: Spisanie na kartce starych problemów, a następnie jej spalenie, co ma przynieść uwolnienie się…
02 września 2015

NAJSMACZNIEJSZA „ZIELONA ZUPA” na dożynkach w Buku

Opracowanie: Aldona Jankowska
W niedzielę 30 sierpnia na stadionie miejskim w Buku w powiecie poznańskim odbyły się Wojewódzko-Archidiecezjalne Dożynki Wielkopolskie. Dożynki zaplanowano tradycyjnie w ostatnią niedzielę sierpnia. Od godziny 12.00 na gości czekało wiele atrakcji. Jedną z nich była degustacja Najsmaczniejszej Zielonej Zupy, która jest częścią konkursu kulinarnego organizowanego przez Wielkopolską Izbę Rolniczą. Na stoisku Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, który włączył się w propagowanie konkursu, można było zdegustować dwie Zielone Zupy: zupę sycyńską a’la Mikołaj Rej Pani Marioli Bzdręgi i Ryszarda Kurylonek oraz zupę radzyńską z pokrzywy z kluseczkami Pani Violetty Wawszczak i Pani Magdaleny Kaczmarek – Gospodarstwo Agroturystyczne „Dom nad Zalewem”. Celem konkursu kulinarnego na Najsmaczniejszą Zieloną Zupę jest popularyzacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, prezentacja umiejętności kulinarnych uczestników…
W czwartek 13 sierpnia bieżącego roku na Starym Rynku w Poznaniu odbył się regionalny finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie na najlepszy regionalny produkt żywnościowy wzięło udział 51 produktów, a o nominację do nagrody PERŁA 2015 ubiegało się 7 produktów nagrodzonych w latach wcześniejszych. W części gastronomicznej konkursu wzięły udział dwa zespoły prezentujące najlepsze wielkopolskie potrawy. Obie części konkursu zostały podsumowane przez przedstawicieli komisji: na najlepszy regionalny produkt żywnościowy przez Panią Izabellę Byszewską, a na najlepsze danie przez Panią Aleksandrę Swulińską-Katulską. Dyplomy i nagrody zwycięzcom wręczali: Pan Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego i Pan Marek Beer Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się 20 września bieżącego roku w Poznaniu w czasie Międzynarodowych Targów…
Wielkopolski finał XV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” odbędzie się 13 sierpnia 2015r. na Starym Rynku w Poznaniu. Podobnie jak w latach poprzednich zostanie włączony w obchody Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Organizatorem centralnym konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Jego regionalnym organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. Całość konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przebiega dwuetapowo. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonione zostaną najlepsze produkty i potrawy regionalne. Wszystko oceniać…
26 listopada 2013

Andrzejkowe wróżby

Opracowanie: Aldona Jankowska
Andrzejki obchodzone są w Polsce w noc z 29 na 30 listopada, czyli w Wigilię dnia św. Andrzeja. Jest to wieczór wyjątkowy, gdyż zgodnie z tradycją św. Andrzej uchyla rąbka tajemnicy wszystkim pragnącym poznać, jaka przyszłość ich czeka. Imię Andrzej pochodzi od greckiego słowa "andros", czyli mąż, a także "andreios", czyli odważny, silny. Jak mówi stare, polskie przysłowie „Na świętego Andrzeja błyska pannom nadzieja”. Wigilia św. Andrzeja, czyli popularne andrzejki od dawien dawna są tradycyjnym wieczorem wróżb. Tego dnia dziewczęta próbowały dowiedzieć się czegoś o swojej przyszłości. Podczas, gdy św. Andrzej miał pomóc dziewczętom w odkryciu przyszłości, chłopcy spotykali się na podobne wróżby…
20 grudnia 2012

Tradycje Świąt Bożego Narodzenia

Opracowanie: Aldona Jankowska
Dla wielu z nas Święta Bożego Narodzenia i Wigilia to są te dni, na które czeka się z niecierpliwością, są bowiem bardzo uroczyście obchodzone. Wieczór wigilijny w tradycji polskiej jest najbardziej uroczystym i najbardziej wzruszającym wieczorem roku. Święto to - kameralne, rodzinne, przeważnie spędzane w gronie najbliższych nam ludzi - sięga tradycjami pogańsko-słowiańskich czasów. Szczególnie wieczerza wigilijna, jedyny już chyba uroczysty posiłek w kuchni polskiej, w którym tak wyraźnie zachowały się ślady obrzędów z czasów przed wprowadzeniem chrześcijaństwa do Polski. Do wieczerzy wigilijnej zasiadano z zapadnięciem zmroku, z chwilą ukazania się pierwszej na niebie gwiazdy, pilnie wypatrywanej przez dzieci. Zaczynano…
20 grudnia 2012

Sylwestrowe tradycje

Opracowanie: Aldona Jankowska
Sylwester nie jest zwyczajną nocą, więc spędzać go jak każdej innej, po prostu nie można. To jest właśnie czas, który warto przeżyć wyjątkowo, niecodziennie. Nie znaczy to oczywiście, że trzeba koniecznie iść na bal. Jest wiele sposobów na atrakcyjne spędzenie Sylwestra. Coraz częściej wybieramy oryginalne pomysły na uatrakcyjnienie tej nocy. Przy tym warto pamiętać o obyczajach związanych z tym świętem. Są bardzo barwne i ciekawe. Zarówno te nasze rodzime, jak i wszelkie inne kultywowane w różnych zakątkach świata. Istnieje wiele polskich obyczajów związanych z obchodzeniem Sylwestra. O niektórych pamięć już prawie zaginęła. Wśród najpopularniejszych z nich wymienić warto: spisanie na…